Share |

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

'Ηφαιστος Π. - Προφυλάκιση του Γέροντα Εφραίμ 23.12.2011



Θα φυλακιστεί λέχθηκε, ο Γέροντας Εφραίμ. Σεβαστή η Ελληνική Δικαιοσύνη και σεβαστές οι αποφάσεις της. Σεβαστοί οι νόμοι και η Πολιτειακή νομιμότητα, όπως γράφω ξανά και ξανά. Ο Σωκράτης, εξάλλου, είναι το πρότυπο κάθε πολιτικά πολιτισμένου ανθρώπου. Η αντίθετη φορά σκέψης οδηγεί στην αποδυνάμωση του πολιτικού πολιτισμού και στην βαρβαρότητα. Αυτό δεν εμποδίζει μια λιτά διατυπωμένη θέση που στον χρόνο θα δοκιμαστεί ως προς την αλήθεια των διατυπώσεων που ακολουθούν.

Πρώτον, δεν υπάρχει πληροφορημένος Έλληνας που να μην γνωρίζει πως εδώ και δύο δεκαετίες υπήρξε μια άτυπη συνεννόηση των κομμάτων εξουσίας και όχι μόνο για προετοιμασία του Βατοπεδίου για την μετατόπιση της Πατριαρχικής έδρας, αν χρειαστεί.

Δεύτερον, δεν υπάρχει πληροφορημένος Έλληνας που να μην γνωρίζει ότι μυριάδες είναι τα πολιτικά "ελίτ" (sic) που παρέλαυναν στο Βατοπέδι τις δύο τελευταίες δεκαετίες (και όχι μόνο όσοι "επιλεκτικά" παρουσιάζουν τα μέσα ενημέρωσης.

Τρίτον, δεν υπάρχει κάποιος που να γνώρισε τον Γέροντα Εφραίμ και να μην συμφωνήσει ότι είναι μια ασκητική και ανιδιοτελής επίγεια μορφή, ένας χαρισματικός άνθρωπος και ένας γνήσιος ορθόδοξος έλληνας, μια από τις χαρακτηριστικές ενσαρκώσεις μιας μακραίωνης διαδρομής πολιτικού πολιτισμού, πνευματικής υπόστασης και θέασης σε μεγάλο βάθος. Έλεος:

Μια ασκητική και πνευματικά μεστή μορφή επιδίωκε να πλουτίσει εκεί απομακρυσμένος από τα εγκόσμια και πριν αφήσει τελείως τα επίγεια και εγκόσμια. Βέβαια, κάποιες κατηγορίες είναι βαρύτατες: Διέθετε ... κινητά τηλέφωνα, αυτοκίνητα ... 4χ4 και άλλες τέτοιες φρικτές πολυτέλειες που επιτρέπουν στην Εκκλησία να συμβαδίζει με την εξέλιξη του κόσμου και να αναβαθμίζει την παρουσία της.

Τέταρτον, δεν υπάρχει λογικός Έλληνας που να μην συμφωνήσει ότι ήταν απαράδεκτο να βομβαρδίζεται η ελληνική δικαιοσύνη, την στιγμή που διαχειριζόταν αυτό το ζήτημα, με δεκάδες χιλιάδες επιβαρυντικά σχόλια στα μέσα ενημέρωσης.

Πέμπτον, δεν υπάρχει σοβαρός Έλληνας που να μην αντιλαμβάνεται ότι η προφυλάκιση του Γέροντα παραμονές Χριστουγέννων μετά από πολλά χρόνια δημόσιας στόχευσής του συμβολίζει το γεγονός ότι το νεοελληνικό κράτος κατέβηκε στα χαμηλότερα σκαλιά πριν το τέλος. Και πάλιν:

Δεν αναφέρομαι στην εξ ορισμού ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη αλλά στην περιρρέουσα αποπνικτική ατμόσφαιρα που θα νομιμοποιούσε ακόμη και τον Αρχάγγελο Μιχαήλ αν τύγχανε να βρεθεί στην Ελλάδα και να είχε εμπλακεί στην νεοελληνική καθημερινότητα.

Τέλος, δεν υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να μην διερωτάται για την προφυλάκιση μερικές εβδομάδες μετά την περιοδεία στην Ρωσία όπου εκατομμύρια προσκύνησαν την Άγια Εικόνα του Βατοπεδίου. Την ίδια στιγμή μια ανελέητη και λυσσαλέα διαμάχη ξέσπασε που αφορά την διακυβέρνηση της Ρωσίας, τις παρεμβολές ξένων και τις ισορροπίες του επερχόμενου αιώνα.

Κουράγιο Γέροντα, αν και εμείς είμαστε πολύ μικροί για να σε συμβουλεύουμε, σου λέμε κουράγιο. Βέβαια, οι θαμώνες της περιρρέουσας συμβατικής ατμόσφαιρας των μικρών ανθρώπων που κάθισαν στο σβέρκο των Ελλήνων, θα πανηγυρίζει. Αναμενόμενο, αν και άνευ σημασίας για εσένα.

Είμαι περίεργος, πάντως, να δω κατά πόσο έστω και ένας από αυτούς που εγώ γνωρίζω ότι παρήλαυναν στο Βατοπέδι θα έχει το θάρρος να εγερθεί και να υπερασπιστεί τον Άγιο Γέροντα.

Η διαδρομή των Ελλήνων είναι γεμάτη τέτοια περιστατικά. Εξ ου και το γεγονός ότι εκμηδενίζονται. Δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία ότι η ελληνικότητα ως διαχρονική ενσάρκωση του πολιτικού πολιτισμού θα αποτελέσει στο μέλλον την κληρονομιά άλλων και όχι όσων στις μέρες μας κατοικούν σε αυτό το μίζερο κράτος.
Τα γράφω αυτά και με τον τρόπο που τα γράφω γιατί είχα την τύχη μιας σύντομης πνευματικής συνάντησης με τον Γέροντα Εφραίμ. Και όποιος είχε μια τέτοια τύχη, γνωρίζει.

Από τον Καθηγητή Παναγιώτη Ήφαιστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου